Häng med trenden – börja spela Pokémon GO

För bara någon månad sedan tog den nya spelappen Pokémon GO över världen med storm. Spelet såg, för allmänheten del, först världens ljus i och med lanseringen i USA, något som minst sagt skapade en hype över resten av världen. Vid lanseringen i Sverige var trycket så stort att det bland annat ledde till en överbelastning av servrarna, vilket gjorde det svårt att logga in, men nu är problemet åtgärdat av tillverkarna och hypen har ännu inte lagt sig, trots flera veckor utav ihärdigt Pokémon-fångande bland svenskarna.

Vad är det för spel?

pokemon go
Wachiwit / Shutterstock.com
Pokémon GO är ett spel där ett utav målen är att fånga samtliga olika Pokémon som existerar. En Pokémon är som ett litet fantasi monster och de flesta utav dom kan utvecklas till flera olika stadier, där de senare är starkare och därför mer åtråvärda. För att fånga alla dessa Pokémon så krävs det, till skillnad från spel rent generellt, att du lyfter på rumpan och ger dig ut i den verkliga världen. Pokémon finns nämligen utplacerade här och var runt om i samhället och tack vare telefonens GPS så kan spelet känna av om du är nog nära en Pokémon, vilket då får den att synas på din skärm.

Felaktiga rykten

Det florerar tyvärr en hel del felaktiga rykten när det kommer till Pokémon GO. En del menar att människor behövt gå in i folks lägenheter och liknande för att fånga speciella Pokémons men detta är faktiskt inte sant. Det krävs nämligen inte att du är bara någon meter ifrån en Pokémon för att du ska se den, utan radien runt din telefonenhet är betydligt större än så. Det är dock helt sant att många skadat sig medans de spelat och det är självfallet viktigt att man håller bra uppsikt över sin omgivning trots att man använder appen, och det är såklart även helt förbjudet att köra bil och spela, precis som du inte får göra så samtidigt som du skriver ett SMS.

Hur kommer man igång?

För att kunna komma igång och spela Pokémon GO så krävs det att du har en enhet som klarar av det. För iPhone så är minimikravet iPhone 5 modeller eller senare och för Android behövs 4.4 innan den officiella Andriod-releasen, då även N kommer att fungera. Din enhet (surfplattor fungerar också i viss utsträckning) måste även vara utrustad med GPS och ha en nog stark internetuppkoppling (som minst 3G). Därefter så laddar du antingen hem appen från Appstore eller Google Play. Det kan du enkelt göra ifrån tillverkaren Niantics officiella sajt.