Konserter – Ett euforiskt nöje

Finns det egentligen något bättre än att stå i en folkmassa, du och tusentals andra står förväntansfullt och väntar på artisten eller bandet ni alla löst biljett för att se. Plötsligt gör denne eller dessa entré och du med alla andra brister ut i ett öronbedövande jubel och första låten startar. Eufori, glädje, kärlek.

Alla som varit på en konsert vet nog vad jag syftar till. Det går närmast att likna vid supporterskap, men en konsert tar det ett steg längre. Det är få saker som slår den känslan. Här tänkte vi lista några av de mest minnesvärda uppträdanden som artister gjort på svensk mark i modern historia.

Bruce Springsteen

Det går väl egentligen inte att välja ut en endaste konsert med Bossen när man ska tala om minnesvärda konserter. Han har slagit publikrekord, gjort konserter som varat över fyra timmar och rockat så att Ullevi rasat samman. Troligtvis den mest älskade artisten i Sverige. Is a dream a lie, if it doesn’t come true, or is it something worse? – Ja om drömmen är att se Bruce och det inte blir av.

Iron Maiden

Up the irons brukar ”Maidens” fans säga. Och nog brukar järnet glöda när de spelar i Sverige. När biljetterna släpps brukar de likt vid Springsteens konserter, nästan vara slut innan de ens har släppts. Trycket är enormt. De senaste gångerna man spelat i Sverige har det varit en tidsresa som startade med ”The early days”, 2005 när låtar bara från sina första fyra album. Detta följde man upp med skivor från senare delen av 80-talet. Denna turné kallades för Somewhere back in time och konserten på Ullevi var troligtvis en av de bästa genom tiderna i Sverige. Snart är det dags igen för nästa del av historien när Maiden intar den nya nationalarenan Friends Arena.