Stockholm Jazzfestival

Om du är en musik- och jazzälskare så är Stockholm Jazz Festival den rätta platsen för dig.

jazzStockholms Jazz Festival, med artister och publik från hela världen, startades 1980 och är en av Sveriges äldsta. Den anses också vara ett av Sveriges största årliga kulturevenemang. År 2011 flyttades den från Skeppsholmen till Skansen och bytte namn från ”Jazz och Bluesfestivalen” till ”Stockholm Jazz Festival”.

Intresset har vuxit sig stort de senaste åren och man räknar årligen med över 15 000 försålda biljetter. Festivalen brukar pågå i en vecka och hela 21 scener står till förfogande där det görs över 100 konserter runt om i Stockholm. Internationellt sett står sig Stockholms Jazz Festival högt. Det goda anseendet har man fått tack vare en trogen och ständigt återkommande publik, världens främsta jazzartister och arrangörer som vet hur man förenar folk på en jazzfestival. Evenemanget har medialt benämnts som en av Europas mest välskötta festivaler.

Stockholms Jazz Festival medarrangeras av klubben Fasching som under åren haft äran att presentera en rad välkända namn såsom BB King, Stevie Wonder, Steely Dan, Mary J Blige och många fler. Tyngdvikten ligger främst på Jazzmusik men under åren har nya musikaliska inslag tillkommit som till exempel alternativ hip-hop och jazzinspirerad pop.

Det märks att svenskar uppskattar Jazzfestivalsveckan. Pulsen är alltid hög och värmen stiger i Stockholm varje gång festivalen drar igång. Turismen i Stockholm har fått ett tydligt uppsving för varje festivalår. Stockholms Jazzfestival är utan tvekan en kulturell händelse som vi svenskar kan vara väldigt stolta över.