Tips för festen

Att ordna en fest är ett perfekt sätt att liva upp vintermörkret eller för att ta vara på den härliga sommarvärmen med sina vänner. Men vad är det som gör att vissa fester blir så roliga och speciella, medan andra blir grå och avslagna?Här är några tips från erfarna festfixare – bland annat Micael Bindefeld:

Hur ska lokalen vara?

Enjoying party

Det är naturligtvis trevligt om du har festen i ett slott vid en glittrande sommarsjö, men alla av oss har kanske inte de resurserna. Det går att ha en lyckad fest nästan var som helst. Omgivningarna kan göra mycket för att höja stämningen, men även en källare kan bli en livfull festlokal med rätt tema, rätt gäster och rätt miljö. Fast tänk på att inte ha för stort: det är nästan alltid bättre med en liten och knökfull lokal än en stor och ödslig.Ballonger är kanske mest förknippat med barn, men ett sprakande ballonghav i taket får många att le eller skratta. Har du pirattema så är dödskalleballonger en given succé. Ballonger hittar du i de flesta livsmedelsbutiker, men vill du ha de där speciella modellerna så besök Ballongkungen, en nätbutik som har specialiserat sig på ballonger i alla dess former.

Vad är bästa tipset för en trevlig fest?

Det är egentligen samma sak när du bjuder in 5-10 personer som när du har en stor fest med 50-100 personer. I Sverige gör vi ofta så att vi bjuder in personer som är lika gamla, har samma politiska åsikter, har samma intressen och tjänar lika mycket. Det viktiga är att göra tvärtom. Våga välja personer som på ytan inte är lika på något vis: unga, gamla, vänster, höger, kulturmänniska, sportfanatiker, intellektuella och så vidare. På det här sättet får du en spännande mix av människor som alla har något att berätta för varandra.

Vad ska man alltid bjuda på?

Bubbel är ett säkert tips. Det behöver inte vara en dyr champagne, en enkel cava går lika bra – det är just den festliga känslan den skapar som är det viktiga.  Maten får gärna vara hemlagad och lite annorlunda. Det är bra om den blir något att prata om.